Waarom en hoe ik ben gestart als freelance personal assistant

Waarom en hoe ik ben gestart als freelance personal assistant

Wat had ik een toffe baan. Uit 100 kandidaten werd ik gekozen als Office Manager. Na 9 jaar RAI Amsterdam, wilde ik wat anders. Ik hou van afwisseling en uitdaging, dus tijd om naar een volgende stap in mijn bescheiden carrière te kijken.

Een baan in het dorp en werken met jonge mensen. Ik had er zin in! En het was ook top! Ik heb er een heerlijke tijd gehad. We organiseerden legendarische kerstfeesten, ik was de rechterhand van het management en kon mijn ervaring delen met de jonge medewerkers.

Na amper 2 jaar knapte de bubbel. Wat rode cijfers, dus afscheid nemen van mensen. Ik had geen idee, er werd dus amper gepraat over die slechte cijfers, ondanks dat ik bij de meetings zat…

Ik was even helemaal verslagen, voelde alsof ik gefaald had. Een Office Manager is rete belangrijk voor een bedrijf, maar verdient niet direct geld, indirect trouwens wel, toch fijn als iedereen goed kan werken, een gezonde lunch krijgt en dat alles eigenlijk voor ze geregeld is.

Anyways, Marge moest opkrassen, wel met de tranen in de ogen van het management, ze hadden mij lief en ik had hen lief. Ik droeg alles over, maar had nog een maand te gaan. Die tijd heb ik besteed om mijn website te maken. Ik vroeg één van de graphic designers om een illustratie van mij te maken, die gebruik ik nog steeds met heel veel plezier! Ook werd ik geholpen met mijn logo. Een groot deel had ik al in mijn hoofd, alleen mannen van design hielpen mij, waar ik echt veel aan heb gehad.

De website stond, leuk. En nu? Ga ik nu voor mezelf beginnen? Net nu Niels (de man) ook voor zichzelf was begonnen. Hoe kan dat? We hadden net een (duur) huis gekocht. Ik vond het best moeilijk, maar ik zat wel inmiddels bij de grootste werkgever van NL, UWV.

Zij bieden je dus de kans om voor jezelf te starten. Je schrijft je in bij de KvK en je krijgt zes maanden de tijd. Je hoeft in die 6 maanden niet te solliciteren, maar krijgt ook wel een tikkie minder van je uitkering. Ik ging ervoor!

Al snel had ik mijn eerste klant te pakken, via Facebook! Ik was onwijs blij, ik ging een nieuwsbrief maken, elke week. Maar zij wilden ook graag een stand op de Provada, in de RAI, hoe rond is die cirkel?

Van het verdiende geld van de organisatie van Provada heb ik een traject aangeschaft, om mijzelf en mijn bedrijf beter te positioneren. Ik wist helemaal niks joh. Noppes. Nada. Dus ik kwam veel te weten over mijn ideale klant bepalen, een stukje sales, een stukje marketing. Ok, er moest nog best veel gebeuren, maar met dit traject kon ik wel mijn ideale klant uitwerken. Die is trouwens gedurende mijn reis wel veranderd, maar who cares?

Na 6 maanden en meerdere klussen was mijn ‘UWV’ tijd om. Dan beslis je of je door wilt gaan of weer wilde gaan solliciteren. Ik hoefde niet na te denken. Terug in loondienst zag ik helemaal niet zitten en waar haalde ik de tijd vandaan om in loondienst te werken?

Ik besefte dat ik ook wat meer vrije tijd had, ik kan immers zelf bepalen wanneer ik werkte. En natuurlijk ging ik op mijn bek. Ik heb twee minder leuke klussen gehad, waardoor ik ook echt wel onzeker werd. Ik weet nu veel beter wat bij me past, wat ik wil en vooral wat ik niet meer wil. Ik ben altijd voor een gelijkwaardige relatie. Wanneer je beide een eigen bedrijf runt, heb je beide eigen waarden en normen, wijk daar niet vanaf. Het gebeurde mij wel en ik werd nerveus, ik werd onzeker, dat wilde ik niet. Dus heb ik mijn klant ontslagen! Dat voelde als een opluchting. Dit gaat jou misschien ook gebeuren, maar wanneer je geen fouten maakt, leer je het ook niet. Dit moest mij gebeuren.

Nu heb ik een vaste klantenkring, met alleen maar leuke klanten, fijne samenwerkingen. Het voelt goed als je alles tegen elkaar kan zeggen en elkaar blind kan vertrouwen. Dat is voor mij zoveel waard.

Zorg dat je ideale klant altijd in beeld is, je een samenwerking op basis van vertrouwen hebt en alleen maar dingen doet waar je heel blij van wordt. Jij blij, jouw klant blij.

Leer van de fouten die je maakt en hebt gemaakt en ga door. Het is soms vallen en opstaan. Omring je met ‘ondernemende vriendinnen’ die jou begrijpen, die jou motiveren en supporten. Werk samen en ben gelukkig!

Nog meer leuke blogs!

Succesvol ondernemen op jouw voorwaarden!

Een bedrijf starten is een mooie manier om bijvoorbeeld financiële vrijheid te krijgen en om te bepalen wanneer jij wil werken. Jouw eigen regels gelden! Maar er is meer voor nodig dan alleen ambitie. Met de juiste investeringen, strategieën en plannen kan iedereen...

Blog
dec 29, 2022

Waarom ik ga voor duurzame bedrijven

Een duurzame samenwerking is voor mij dus samenwerken voor de lange termijn plus samenwerken met groene bedrijven. Bedrijven die iets bijdragen aan deze planeet. Het valt niet mee om als individu het goede te doen. We worden zo misleid, etiketten die niet leesbaar...

Blog
dec 12, 2022

FUCK High end

Wat is het waard, high end. Het betekent zoveel als dat je voor jouw dienst een forse prijs kan vragen, want je levert immers een partij waarde waar je u tegen zegt. Mijn bescheiden mening is dat high end niet meer is dan wat andere ondernemers ook aanbieden....

Blog
okt 4, 2022

Waar haal jij de inspiratie voor je social media vandaan?

Inspiratie is een ding. Je hebt het vaak niet als je het nodig hebt, omdat je al veel te lang geen post meer hebt geplaatst op je social media kanalen. Je baalt, maar hoe harder je baalt, het wordt er niet beter op. Inspiratie kan je niet echt dwingen, of eigenlijk...

Blog
sep 8, 2022