Succesvol ondernemen op jouw voorwaarden!

Een bedrijf starten is een mooie manier om bijvoorbeeld financiële vrijheid te krijgen en om te bepalen wanneer jij wil werken. Jouw eigen regels gelden!

Maar er is meer voor nodig dan alleen ambitie. Met de juiste investeringen, strategieën en plannen kan iedereen een succesvolle ondernemer worden! Hier zijn enkele belangrijke stappen om jouw bedrijf te starten:

Allereerst moet je de behoefte in de markt identificeren en beoordelen hoe jij hieraan kunt voldoen. Ga uit van eigen kracht, maar zorg dat je weet wat jij anders doet, dus waarom ze naar jou toe komen. Wat ga je oplossen voor jouw klant? Welk probleem hebben ze? Hoe ga je dat doen?

Een actieplan met realistische doelen kunnen jou, zeker in het begin goed helpen om jou door elke fase te helpen. Starten is immers iets anders dan al 10 jaar ondernemen. Je hoeft de lat niet te hoog te leggen, doe het volgens jouw eigen regels. Wat wil je maandelijks omzetten, waar ga je in investeren (wat heb je écht nodig om te starten met jouw bedrijf), wat ga je wanneer doen, niet alles hoeft tegelijk. Neem elke stap serieus, hoe klein die ook is.

Zorg dat je weet wie jouw doelgroep is. Die doelgroep spreek jij op social media steeds weer aan. Werk met een strategie om de beste resultaten te boeken.

De volgende stap is investeren in jezelf.

Investeren in jezelf is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en ontwikkeling. Het kan helpen om je zelfvertrouwen, gevoel van eigenwaarde en doelgerichtheid te verbeteren. Investeren in jezelf geeft je de kans om nieuwe vaardigheden te leren, jezelf uit te dagen en een betere versie van jezelf te worden. Waar je in wil investeren, is heel persoonlijk. Wat heb je nodig om een betere ondernemer te worden? Hoe zet jij jouw aanbod beter in de markt. Hoe bepaal jij nog beter je doelgroep? Wil je misschien meer weten over marketing (denk goed na of je dit echt zelf wil blijven doen op termijn). Ondernemen betekent regelmatig investeren in je bedrijf én in jezelf.

Kies voor trajecten die passen bij jouw waarden en ambities. Het is een jungle van aanbieders als het gaat om trajecten om jezelf te ontwikkelen. Maar wat past bij jou? Onderzoek dit goed, zodat je zeker weet dat jij jouw geld in het juiste investeert.

Waar wil je over 2, 4 of 6 jaar staan? Wat heb je dan nodig? Waar begin je mee? Nogmaals, doe niet alles tegelijk, maar pak jouw moment. Wanneer je eraan toe ben, stap je in.

In jezelf investeren kan betekenen dat je gaat werken met een coach, een mentor. Zeker geen gek idee. Omring je met mensen die beter zijn in andere dingen, daar horen coaches ook bij. En ook hier is een wildgroei aan. Laat je daarom adviseren door ondernemers die al een tijd voor zichzelf werken. Die al op hun bek zijn gegaan. Leer daarvan.
Bouw een netwerk van experts op om je heen. Daar kun je op terugvallen, maar vooral veel van leren!

Welke middelen je nodig hebt om jouw doelen te bereiken, dat blijft de focus.

En weet je, ondernemen op jouw voorwaarden is ook een dagje geen inspiratie hebben, met andere ondernemers optrekken en zo je netwerk uitbreiden. Naar de netwerkevenementen gaan, die jij leuk vindt. Naar beurzen gaan om je skills uit te breiden. Doen waar jij gelukkig van wordt. Het samen doen met ondernemers waar je een goede klik mee hebt. Voor klanten werken, die bij jou passen.

Dierbaren hebben vaak andere ideeën over hoe jij het moet aanpakken. Ze zijn sceptisch, angstig. Bang dat je het niet gaat redden. Maar wat is het ergste dat kan gebeuren?

Starten met ondernemen is geen hogere wiskunde. Doe wat voor jou werkt. De lat op een realistische hoogte, die je op jouw moment een stukje hoger legt. Ambities zijn voor iedereen anders. Laat je niet afleiden door hoe anderen het doen.

Ben je een jaar niet zo hard gegroeid als je wilde? Hoe komt dat? Werk daaraan en ga weer lekker verder.

Heb je een missertje gemaakt in je boekhouding? Zet het recht en ga weer verder.

Een opdracht aangenomen, die niet bij je blijkt te passen? Praat erover, stop ermee en ga weer verder. Echt, het lijkt moeilijk. Maar doe het. Want het gaat om wat jij wil.

Opgeven is iets anders, maar als het niet blijkt te passen, omdat die klus al je energie opvreet en je dus niet kan vlammen voor andere klanten, dan is dat een seintje om te stoppen. Er zijn klanten die denken dat ze jou nodig hebben, maar is niet altijd zo. Trek aan de bel. Het gaat ten koste van jezelf en je bedrijf. Dat wil je niet.

Bij het starten zal je geneigd zijn opdrachten aan te nemen, die minder goed bij je passen. Dat gebeurt. Geen paniek. Er komt vanzelf een lijn in, je zal vanzelf inzien welke bedrijven/ondernemers goed bij je passen. Op je bek gaan, falen, het hoort erbij. Het is geen schande, het is juist een waardevol leermoment.

 

Pak de glitter, strooi het door het huis en ga beginnen!

Nog meer leuke blogs!

Waarom ik ga voor duurzame bedrijven

Een duurzame samenwerking is voor mij dus samenwerken voor de lange termijn plus samenwerken met groene bedrijven. Bedrijven die iets bijdragen aan deze planeet. Het valt niet mee om als individu het goede te doen. We worden zo misleid, etiketten die niet leesbaar...

Blog
dec 12, 2022

FUCK High end

Wat is het waard, high end. Het betekent zoveel als dat je voor jouw dienst een forse prijs kan vragen, want je levert immers een partij waarde waar je u tegen zegt. Mijn bescheiden mening is dat high end niet meer is dan wat andere ondernemers ook aanbieden....

Blog
okt 4, 2022

Waar haal jij de inspiratie voor je social media vandaan?

Inspiratie is een ding. Je hebt het vaak niet als je het nodig hebt, omdat je al veel te lang geen post meer hebt geplaatst op je social media kanalen. Je baalt, maar hoe harder je baalt, het wordt er niet beter op. Inspiratie kan je niet echt dwingen, of eigenlijk...

Blog
sep 8, 2022

Hoe te dealen met sociale media?

Een interessant platform, waar je veel mee kan bereiken, maar er is ook zeker een keerzijde. Zo’n keerzijde die je heel persoonlijk kan opvatten, waar je wakker van ligt en die jouw manier van werken kan beïnvloeden. Een top medium om je aanbod te presenteren,...

Blog
jul 1, 2022

Waarom uurtje-factuurtje geen goed idee is

Waarom uurtje-factuurtje geen goed idee is Zelf deed ik het ook hoor, daar niet van. Toen ik net begon, was mijn uurtarief ook lager dan nu. Ik heb zeker meer ervaring opgedaan, maar ik ben mezelf ook blijven ontwikkelen, ik doe steeds meer voor mijn klanten en...

Blog
mei 24, 2022

Brainstormen anno 2022 met Marge in Charge

Brainstormen anno 2022 met Marge in Charge Zeker weten dat niet iedereen het doet zoals ik het doe. En ik kan nog veel leren, weet ik zeker. Learning on the job noem ik het. Als je een nieuwe dienst aanbiedt, moet je toch ergens beginnen, nietwaar? Mijn brainstorm...

Blog
apr 4, 2022

Een eigen bedrijf combineren met een ziek familielid

Een eigen bedrijf combineren met een ziek familielid Het is een rare combinatie, ook eentje die je niet wilt, natuurlijk. Ik besef me dat ik zeker niet de enige ben. Dat het meer een uitzondering is als je in jouw gezin niet te maken hebt met een ernstig zieke...

Blog
feb 16, 2022

Kansen pakken is een vak apart

Kansen pakken is een vak apart Steeds meer merk ik dat ik echt van het kansen pakken ben. Ze liggen zo vaak voor het grijpen, doe er dan wat mee!Ik wil het liefst iedereen toeschreeuwen dat ze geen kansen moeten laten liggen. Je snapt, het gaat niet vanzelf. Het...

Blog
jan 31, 2022

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk Sinds vorig jaar doe ik aan vrijwilligerswerk. Ik was het type dat vooral geld overmaakte en zelf eigenlijk niet echt de handen uit de mouwen stak Ik begon begin vorig jaar met social media voor klanten en toen kwam Rocking Up X-Mas ook op mijn...

Blog
dec 20, 2021

Welke social media platformen zijn geschikt voor jou

Welke social media platformen zijn geschikt voor jou? Je weet het vast wel maar het komt er steeds niet van. Starten met social media. Op welk platform moet ik zijn met mijn product en/of dienst? Kan ik met templates werken en welke strategie kan ik erop na houden?...

Blog
dec 7, 2021